'Kölcsey buzi volt?' és egyéb friss hírek

Sajnos az elmúlt időszakban a sok munka és az egyéb aktivistaságok mellett nem nagyon volt időm update-elni a blogot, de majd mostantól minden szép és jó lesz.

Az elmúlt időszak breaking hírekben és egyéb tevékenységekben gazdag volt, ezért nem is szaporítanám tovább a bevezetőt.

Advertisement

Buzi körökben már elterjedt az a nézet, hogy Kölcsey Ferenc lehet, hogy meleg volt és forró szálak fűzhették mindenféle férfiegyedekhez. Először egy leszbikus hadosztály állt rá a témára és próbált ezzel kapcsolatban kideríteni dolgokat, majd szélesebb körben is elindult a nyomozás. A sztoriban vannak közönyös, vagy a korban szokásos hangnemre hivatkozó irodalomtörténészek, Kölcsey levelezését bújó honleányok, de még a bécsi levéltár titkosított dokumentumai is akadályt gördítettek a feltérképezés elé.

Illustration for article titled Kölcsey buzi volt? és egyéb friss hírek
Advertisement

Az elmúlt hónapokban eléggé elült ez az ügy, de most nagy robajjal tört be a mainstreambe is Nyári Krisztián Facebook bejegyzése.

"1813 szeptemberében a 23 éves Kölcsey Ferenc szokatlan verset írt a jegyességéről: „Mért e reszkető könyű szememben? / Mért ez édes órán új remény? / Bájos arcod, százszor boldog álom, / A múltban s jövőben nem találom.” "A jegyváltó" című, boldognak nehezen nevezhető versét „forró csókok” mellett el is küldte annak, akit a saját bevallása szerint legjobban szeretett a világon. Levele zárásaként ezt írta: „Ölellek véghetetlen szerelemmel, mint mátkád ölelni soha sem foghat – ez a szív nem a lyánykájé.” A levél címzettje Szemere Pál, Kölcsey legjobb barátja volt. A költő számos szerelemes tárgyú versét címezte neki, és iránta való érzelmeit nem csak ebben a levelében nevezte szerelemnek."

Advertisement

Teljes írás: itt.

——

A Buzi Újhullám tagjai sem tételenkedtek. Botrányba keveredtünk a HaHásokkal együtt, mert szóba álltunk a Koppány csoporttal, mindenféle beszélgetésen szerepeltünk és elindult a Facebook oldalunk.

Advertisement

Ja, amúgy megint lesz workshopom, ami pont erről a témáról fog szólni a leszbikus fesztiválon, a LIFT-en.

——

Ezen felül voltak furcsak coming outok Alfölditől és Kulkától; Kocsis Máté gyereket szeretne,

Advertisement

dübörögnek tovább a buziverések Oroszországban, Chelsea Manning pedig még mindig nem lett szabad.

Share This Story

Get our newsletter