Punkzene buziknak, buzizene punkoknak

Kis buzipunk történelemmel és szövegcincálással folytatjuk a Propaganda műhelyhez vezető utat.

Advertisement

Méghozzá a The Dicks Saturday Night at the Bookstore című számával, amit körülbelül fél éve fedeztem fel mindenféle angol nyelvű queer dalocska között egy válogatásban.

A The Dicks egy amerikai punkrock együttes Texasból, leginkább a 80-as években működtek, több számukban a szexuális identitás és a homofóbia kérdéskörét járják körül. Egy interjúban “commie fag band”-nek, azaz buzi komcsi együttesnek nevezték magukat. Énekesük az egyik első olyan punkzenész volt, aki nyíltan vállalta buziságát.

Advertisement

A Saturday Night at the Bookstore (Szombat éjszaka a könyvesboltban) egy elő koncertfelvétel, 1980. május 16-án vették fel egy hippi klubban.

A könyvesbolt nem a hagyományos értelemben értendő, hanem egyfajta glory hole bárként, szopodaként fukcionál, ahol főhősünk, akinek a nézőpontjából a dal íródik, ismeretlen pasikat elégít ki orálisan. Ezek a pasasok azonban nem nyíltan buzik, mint Floyd, hanem kettős életet élnek, nappal „tisztességes” KDNP-s kispolgár férjek; beszólnak, buziznak, ha egy napfényes délutánon összefutnak vele a városban, éjszaka azonban a "könyvek között" titokban szopnak és dugnak. Erre a kettősségre próbál rávilágítani a szöveg is, ami alkalmi szerzemény.

A The Dicks énekese ugyanis provokatív aktusokkal a közönségre vetíti ki a másik szerepet és az alapvetően heteró publikumnak kiabálja, hogy „Leszopnám a farkadat a show után, te köcsög!” vagy „Mondd el a kibaszott feleségednek, te buzi!”

Advertisement

Nem is csoda, hogy az este során különféle tárgyak, többek között sörösüvegek repültek a színpadra.

(Sajnos a dalszöveget nem találtam meg, ha valaki látná, ne sajnálja a kommentet!)

Advertisement

Ezekből mazsolázgattam:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dicks

http://www.xtra.ca/public/Vancouv…

http://www.terminal-boredom.com/garyfloyd.html

http://www.austinchronicle.com/music/2000-05-…

Share This Story

Get our newsletter