Szolidaritás, szociális kérdések & a buzimozgalom

Az utóbbi időben erősen megszaporodtak a Hogyan tovább melegmozgalom? jellegű kérdések, aminek én felettébb örülök, mert nagy mértékben párbeszéd és átláthatóság-párti vagyok. Rengeteg minden felmerül, szerteágazóak a dolgok, ezeken viszont jó lenne szorgos kisegerekként átrágni magunkat.

Most egyet emelnék ki ezek közül. Egy beszélgetésben pár nappal ezelőtt felmerült, hogy nálunk igazából polgárjogi mozgalom az LMBTQ aktivizmus, és nem igazán van rendszerkritikai megközelítés benne. Pedig jó lenne, ha lenne.

Advertisement

Nem jelennek meg például szociális kérdések, csupán az emberi jogiak (az is egy érdekes kérdés, hogy kinek mit jelent ez utóbbi), pedig talán a világválság és a kapitalizmus válságának közepette ezek most a legégetőbb kérdések.

Az egyik elterjedt gondolat a felvonulás-ellenesek köréből: itt parádéznak a "gazdagbuzik" (ez szerintem körülbelül a felsőközéposztályt jelenti, már ha van ilyen) a privilégiumaikkal együtt, pazarolják a pénzünket, amikor sokkal nagyobb problémák is vannak.

Advertisement

Ezek a sokkal nagyobb problémák pedig a szociális kérdések lesznek.

Itt egy példa San Fransiscoból, 2009-ből.

Illustration for article titled Szolidaritás, szociális kérdések  a buzimozgalom
AdvertisementA bal oldali plakát a melegházasság engedélyezéséről szól.

Jobb oldali plakát: “Szeretem a barátomat, de azt szeretném, ha az LMBT közösség nem csupán a meleg párok házasodási jogáért küzdene, hanem a lakhatásért, egészségügyi ellátásért és az emberi jogokért mindenki számára."

Forrás

Angolul tudóknak érdemes még elolvasni a témához ezt.

Előben pedig itt lehet beszélgetni a Pride hét alatt.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter